Ga naar de inhoud

8 daagse Luxemburg – Oost Eifel 12-19 september 2021

8 daagse  Wandelreis in Luxemburg
en de Vulkaan Eifel

Gebied: Luxemburgs Klein Zwitserland / Petite Suisse

Hotel in Luxemburg:  Trail-Inn in Berdorf  centraal gelegen in Petite Suisse
Hotel in Oost-Eifel:  Heidsmuhle in Manderscheid

Reissom:             € 795,00 pp. incl. 7x Hotel HP. (ontbijt, diner)
Toeslag:               €   95,00 pp. alléén overnachten op de kamer.
Begeleiding:       Door 2 Nederlands-talige gidsen die de omgeving goed kennen.
Busreis:               Nederland-Luxemburg v.v. In de grootste Bus van ZDS reizen kunnen 23 deelnemers veilig (met 1,5 meter afstand van elkaar) plaatsnemen. De reissom is ietsjes duurder.
Aantal dln:          Minimaal 16 deelnemers – maximaal 20 deelnemers.
Opstappen:         Hoorn – Sloterdijk – Utrecht – Eindhoven – Maastricht.
Reisdatum:         12 t/m 19 september 2021. (zondag t/m zondag)

Programma
Zondag:               Vertrek uit Nederland en aankomst Hotel. ’s Middags verkennen Berdorf.
Maandag:            Wandeltocht Kastelenroute Beaufort – Mullerthal – Berdorf. (16 km)
Dinsdag:              Berdorf – Consdorf – Mullerthal (Schiessentümple) – Berdorf. (18 km)
Woensdag:          Berdorf – Bollendorf – Weilerbach – Echternachbrück. (16 km)
Donderdag:         Wissel per bus naar Manderscheid. Wandelen naar Wittlich – (18 km). Langs de Lieser.
Vrijdag:                Ulmen – Cochem (20 km). Langs de Wilden Endert.
Zaterdag:             Daun – Manderscheid 17 km). Langs de Lieser.
Zondag:                Bezoek aan Bern Kastel Kues en om 12.00 uur terugreis Nederland.

Streeftijd tussen 15.00 – 19.00 uur in Nederland.

Aanmelding
Aanmelden kan door het te downloaden en op te sturen naar Stichting Sportwandelschool Hoorn/West-Friesland.

aanmeldformulier (te boeken per 1-10-2020)

 

 

verdere informatie:

Gedurende deze vakantieweek maken we kennis met Luxemburg en de Oost-Eifel. We proberen dat zo comfortabel mogelijk te doen. U wordt opgehaald in Hoorn, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven of Maastricht. We rijden met ons gezelschap ontspannen naar Luxemburg. We overnachten in Luxemburg in Berdorf en vanaf donderdagavond in Manderscheid. De bus hebben we de gehele week ter beschikking en brengt ons naar fraaie wandelgebieden.

Dag 1 |  Om 08.00 uur vertrekt de bus vanuit Hoorn naar onze vakantiebestemming. Een comfortabel bus brengt ons op drie opstapplaatsen na, rechtstreeks naar ons vakantiehotel. Onderweg stoppen we in Nederweert om te lunchen (eigen rekening). Nadat we ons op de hotelkamer hebben kunnen verfrissen, trekken we voor het eerst onze wandelschoenen aan om de omgeving van Berdorf
te gaan verkennen. In de achtertuin van Berdorf liggen de klimwanden, waarlangs we lopen om een kijkje te nemen (ca 5 km; ± 1,5 uur). Net als alle komende dagen wordt het diner rond 18.30 uur geserveerd.

Dag 2 |  Bij het kasteel Beaufort start een prachtige wandeling om langs een smal bergbeekje loopt het pad naar het beneden gelegen kasteel van de Baron, met onderweg een zeer afwisselend landschap. Via Vügelsmillen wandelen we over de westelijke route van het Mullerthal naar het dorpje Mullerthal.  Via de oostelijke Mullerthal route, door het eeuwenoude bos met imposante rotsmassa’s loopt u in enkele uren naar Consdorf. Onderweg nuttigen we onze lunch. Deze route van circa 16 km leggen we in zo’n 5 tot 6 uur af. voldaan nemen we een drankje op het terras van ons hotel.

Dag 3 |  Vandaag lopen we zo’n 18 km. voor een groot gedeelte over de Mullerthal Trail naar Consdorf en de Schiessentumple, het bekendste watervalletje van Luxemburg. Grillige rotspartijen en wat primitieve wandelpaden, hetgeen deze natuurwandeling alleen maar ten goede komt.
In Mullerthal aangekomen kunnen we onze lunch nuttigen. Na de lunch terug naar Berdorf.

Dag 4 | Vanuit het Hotel wandelen we langs de camping naar de Wanterbaach-Sieweschloeff en dalen we af naar de rivier der Sauer. In bollendorf-Pont de brug over naar Bollendorf om aan de Duitse zijde van de grensrivier te wandelen naar Echternachbrück en Echternach.
Daar nemen we een korte pauze om vervolgens naar ons Hotel te reizen in Manderscheid.

Dag 5 | Wie zegt wandelen in de Eifel, zegt het Lieserpfad ( Lieserpad ). Het pad geldt als één van de mooiste wandelroutes in de Eifel. Het loopt van Boxberg in de Vulkaaneifel naar het plaatsje Lieser aan de Moezel. Een totale lengte van circa 75 kilometer.
Vandaag nemen we het traject Manderscheid – Wittlich. Een prachtige route met enkele venijnige klimmetjes. Na 18 km eindigt de route op het terras bij de Peiner Wassermühle. Voor wie het niet genoeg vindt mag nog 5 km doorwandelen naar Wittlich.

Dag 6 | Alweer de vijfde wandeldag. Deze voorlaatste wandeldag starten we in Ulmen en wandelen we naar Cochem, over het prachtige wandelpad “in het dal van de Wilden Endert”. Een etappe van 20 km, welke van 400 meter hoogte heel langzaam afdaalt naar de rivier de Moezel. Onderweg zijn er na 13 km twee watermolens open (van de acht) waar je heerlijke koffie met kuchen kan bestellen.

Dag 7 | Vanuit Daun wandelen we op ons gemak naar Manderscheid. Dit traject is iets lichter en er zijn minder beklimmingen. De eerste kilometer wandelen we over een lehrpfad in een plantsoen en langs een echte “Maar”. Onderweg na 6 km, een bezoek aan de Udorfer Wassermühle met zelfgemaakte Kuchen en koffie.

Dag 8 |  Na ons laatste gezamenlijke ontbijt in hotel Heidsmühle in Manderscheid, vertrekken we rond 09.00 uur naar Bernkastel Kues voor een kopje koffie met een punt in een middeleeuwse ambiance. Om 13.00 uur gaat de bus weer richting Nederland. In de bus kunnen we de ervaringen van deze week nog eens met elkaar delen. Natuurlijk stoppen we onderweg nog een keer voor we weer op de afzetplaats komen.

De Regio Mullerthal.
Bekend als Luxemburgs klein Zwitserland en Petite Suisse.
De Regio Mullerthal – of Mëllerdall wordt vaak Petite Suisse of Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. Dat komt door het landschap met grote rotsen, dat aan Zwitserland doet denken. De Regio Mullerthal is bovenal een uitzonderlijke biotoop gekenmerkt door ontzaglijke rotsformaties.
De Mullerthal Trail leidt over een lengte van 112 km door alle landschappelijke bijzonderheden van Luxemburgs Klein Zwitserland (Petite Suisse). De paden gaan door bossen en weiden afgewisseld met indrukwekkende kloven en langs bizarre rotsen met namen als Piteschkummer, Geierslee of Huellee. De Mullerthal Trail is in 2014 gecertificeerd met het label “Leading Quality Trails – Best of Europe”.

Hotel Trail-Inn staat in Berdorf, omgeven door de talrijke wandelpaden van de Mullerthal Trails. Berdorf ligt 7 km van Echternach, de hoofdstad van de Regio Mullerthal, het is de de oudste stad van Luxemburg.

De oostelijke Eifel ook wel de Vulkaan Eifel genoemd.
De Vulkaaneifel met meren en kraters in de Eifel.

De Vulkaaneifel is een gedeelte van de Eifel dat ligt in het zuid-oosten van de Eifel. Het beslaat een redelijk groot gebied en heeft zijn naam te danken aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd.

Ook aan het huidige landschap is nog duidelijk te zien dat er vulkanische activiteiten zijn geweest, getuige de kraters en de maaren. De maaren zijn de meren die gevormd zijn in de kraters. Deze kraters zijn gevormd door gasontploffingen en sloegen grote gaten in de bodem. Het zijn dus geen echte vulkaankraters. Een echt kratermeer is te vinden bij Manderscheid, op de Mosenberg. Dit is het enige kratermeer van Duitsland.

De vulkanen in de Eifel.
De Eifel en dus de Vulkaaneifel zijn ruim 400 miljoen jaar geleden ontstaan. Alles was toen nog zee. Langzaam veranderde het gebied in land en begonnen 60 miljoen jaar geleden de eerste vulkanen te werken.|
De laatste vulkaanuitbarsting dateert “slechts” 10.000 jaar geleden. Relatief recent nog dus in de geschiedenis van het gebied.
De vulkanen in de Eifel zijn gevormd boven een “hotspot”. Een hotspot is een plek op aarde waar vulkanisme niet voorkomt als gevolg van plaatbewegingen maar waar zogenaamde mantelpluimen, een soort kanalen, aanwezig zijn. Deze kanalen voeren magma vanuit de diepte aan.
Deze hotspot in de Eifel is nog actief. Het oppervlak van het gebied stijgt jaarlijks met 1 a 2 millimeter.

Sportwandelschool Hoorn/West-Friesland
Houtzaagmolen 50
1622 HG Hoorn
0229 - 239447
info@sportwandelschool.nl