Ga naar de inhoud

Uit de Wandelgangen

beweeg mee

verslag
LANGE WANDELING OP 30 MEI 2024

Tinie heeft een wandelroute uitgekozen, die van Baarn naar Hollandsche Rading loopt. Om tien voor negen staan we klaar om met de trein naar Baarn te vertrekken. Het gezelschap bestaat, inclusief Tinie, uit acht dames.

In de trein is het behoorlijk bezet, we  kunnen niet bij elkaar zitten. Dat is jammer, dat kan je niet regelen. Maar de rit gaat snel en voordat we het beseffen staan we op station Baarn. Tinie neemt ons eerst mee naar café de Generaal voor een kop koffie. Dit café is gevestigd in het oude stationsgebouw. Men heeft het interieur, zo goed als, in de oude staat gelaten, waardoor je je in de vorige eeuw waant.

Tijdens de koffie vertelt Tinie ons iets over de omgeving. Dat het in de 17e eeuw nog een uitgestrekt heidegebied was, totdat de Amsterdamse kooplieden er buitenverblijven lieten bouwen met weelderige tuinen en fraaie parkbossen.

Na de koffie lopen we het café uit en eigenlijk direct het Baarnse Bos in. Waar we eeuwenoude eiken en beuken zien. Tinie heeft verteld dat in 1654 het landgoed met huis als bruidsschat werd aangeboden aan een Duitse koopmanszoon en zijn bruid, dochter van de Amsterdamse burgervader. Een kleinkind van het echtpaar, Willem Deutz, veranderde het landgoed in de 18e eeuw met brede lanen en romantische vijvers tot een echte buitenplaats. Onlangs heeft het Baarnse Bos een flinke opknapbeurt gekregen, vooral door de vijver en de berceau (een slingerpad met gesnoeide beuken) heeft het bos weer de allure gekregen van een echt parkbos.

Wij volgen dan ook de berceau, waar we eerst een foto nemen voor de archieven. Via zandweggetjes, langs regenplassen, lopen we richting paleis Soestdijk. Het is gezellig zo met z’n achten, er wordt wat afgebabbeld onderweg.

Bij Paleis Soestdijk vertelt Tinie ons dat in 1674 stadhouder Willem III een buitenverblijf kocht dat hij verbouwde tot een jachtslot, het latere paleis Soestdijk. Toen de Fransen in 1795 ons land binnenvielen, vluchtte opvolger Willem V naar Engeland, waarna Franse soldaten het paleis enkele jaren gebruikten als logement. Vanaf 1816 tot 2005 is het bewoond geweest door de koninklijke familie.

We vervolgen onze wandeling lopende langs het hek van het paleis, totdat we linksaf het bos weer in kunnen lopen. De pas zit er flink in, af en toe is het pad glibberig of moeten we een randje langslopen doordat er een flinke regenplas ligt midden op het pad. Gelukkig blijven we allemaal op de been. De weergoden zijn met ons, het is goed wandelweer.

Tinie zorgt er voor dat we op de juiste route blijven lopen. We komen mooie plekjes tegen, waaronder een vijver met waterlelies nog in de knop, en hier  zien we weer vele eeuwenoude bomen. Af en toe geeft het bos een heerlijke geur af. Vogeltjes fluiten. Jammer genoeg is Eefje er niet bij om ons te vertellen welke vogeltjes het zijn.

En dan staan we zomaar op het pad naar het dorp Lage Vuursche. We stoppen even zodat Tinie ons wat meer kan vertellen over het bosgebied. In het gevarieerde bos huizen 63 soorten broedvogels, waaronder vier soorten spechten die in ons land voorkomen. Veel boerderijtjes uit het oude dorp hebben inmiddels een horecabestemming gekregen. Dat geeft Tinie een reden om ons mee te nemen naar een pannenkoekenhuis, zodat we geen eten meer hoeven klaar te maken ’s avonds. Goed plan! (Achteraf gezien zeker!!) De meesten nemen dan ook een pannenkoek, maar de verse aspergesoep en een broodje tonijn zijn ook niet te versmaden. Er is even wat onduidelijkheid geweest hoe we moesten afrekenen, maar het is snel opgelost. Het smaakt ons goed en we gaan uitgerust weer verder naar Hollandsche Rading. Nog een kilometer of vier.

We lopen langs een brede zandweg, voorbij het Koos Vorrinkhuis, een natuurvriendenhuis (ff opgezocht op het net), het Maartendijkse Bos in. In dit bos bevindt zich de meest westelijke dassenpopulatie van Nederland, vertelt Tinie ons. Dassen bouwen hun burchten graag in zandige bossen en voelen zich om die reden goed thuis. Ze zoek in de lagere delen naar hun favoriete maaltje, de aardworm. Inmiddels is de das zich aan het verspreiden vanuit Maartensdijk over de rest van de Heuvelrug.

Er is even onduidelijkheid welke kant we op moeten om bij het station te komen, maar dat is snel opgelost door Tinie en Francien.

Na 16,16 km gelopen te hebben komen we bij station Hollandsche Rading. Het is dan een uur of half vier en net op tijd voor de trein naar Utrecht. Een drukbezette trein, waar we even moeten staan tot er wat mensen op hun plaats van bestemming zijn aangekomen. In Utrecht gekomen moeten we naar perron 7 om richting Den Helder te kunnen gaan. Op het perron gekomen wordt het steeds drukker totdat het zwart ziet van de mensen om ons heen. Op de informatieborden zien we dat het uur van vertrek dan met 5 minuten, dan met 10 en 15 minuten wordt uitgesteld. Er is duidelijk iets aan de hand, maar wat? Ondanks dat die drukte niet is wat we willen, proberen we de lol er maar in te houden. Er gebeurt van alles, zoals dat de reizigers op perron 7 opeens massaal naar perron 5 lopen (aan de andere kant van perron 7). Blijkt dat dat net op het info-bord naar voren kwam. Martha en Merie besluiten om toch in een trein te stappen en erop te gokken dat ze goed gaan aankomen. De rest van ons gaat naar de stationshal voor een heerlijke kop koffie van de HEMA. Die valt goed!

Rond vijf uur lijkt de situatie weer opgelost te zijn en stappen wij (hoe laat weet ik niet meer) in de trein. Om tien voor half zeven komen we aan op het station na een gezellige wandeldag!  Tinie bedankt daarvoor!


Beste Wandelaar,

De coronaregels hebben gelukkig nauwelijks invloed op onze wandeltrainingen
Er zijn wel enkele gedragsveranderingen.

De deelnemers van de groepjes van 4 mogen niet wisselen met andere groepjes van 4.
en de onderlinge afstand tussen de groepjes van 4 houden we op 4 meter.

lees snel hieronder meer,

Als je de link hieronder volgt dan zie de site van de Rijksoverheid de spelregels voor sport in het kort

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

Samengevat krijgt hieronder de tekst van de overheidssite, die betrekking heeft op de Sportwandelschool
Gemaakt door Piet van der Meijden.

Spelregels voor sport in het kort (zie bovenstaande link)
Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, komen er nieuwe maatregelen voor sport. In het kort zijn de spelregels voor het sporten vanaf 14 oktober 22:00 uur:

 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 • Maximaal 4 personen mogen met elkaar sporten in een groepje.
 • Voor individuele buitensporten geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:
  • de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
  • er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
  • zij niet mengen.
  • Voor individuele buitensporten (zoals bootcamp) geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur).
   Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten zolang er meer dan 1,5 meter tussen de groepjes zit.
   En zolang er een duidelijke afbakening is tussen de groepjes en
   zij niet mengen.

Wat houdt het in voor de trainingen/wandelingen:

 • Alle trainingen van de Sportwandelschool worden gewoon voortgezet met in acht name van bovengenoemde maatregelen
 • Trainers letten op dat de ruimte tussen de groepen van 4 personen duidelijk zichtbaar is.
 • De trainer kan wisselend bij de een groep gaan lopen om e.v.t. aanwijzingen te geven, de trainer telt namelijk niet mee in het aantal van de groep.
 • De wandelaars in een groep zorgen er voor dat zij genoeg afstand van elkaar houden, de trainer houdt het overzicht en controleert of het afstandhouden ook gebeurd.
 • Blijf zoveel als mogelijk in je groep wandelen.

Eigenlijk is het gestelde op de pagina van de Rijksoverheid duidelijk, alleen de invulling van de wandelaars als zij gaan wandelen, dient in de gaten te worden gehouden.

Tot ziens op de wandeltrainingen.

Met vriendelijke groeten

Jan Tonneman
voorzitter

Hoorn 7 mei 2020


Beste leden en geïnteresseerden

Hoera….           De vlag kan uit…..

We mogen weer in groepsverband trainen onder voorwaarden.

De Sportwandelschool start volgende week weer met wandelen en heeft onderstaand protocol ontwikkeld.

Dus op 11 mei en de dagen erna gaan alle trainingen van de Sportwandelschool weer van start.
Het bestuur, de administratie en namens de trainers danken wij alle leden die lid zijn gebleven voor hun solidariteit en begrip. Tevens delen wij u mede dat de contributie / abonnementsgeld pas per 1 juni weer in zal gaan.
Twijfel niet en kom weer naar de eerstvolgende training.

In de bijlage (en onderaan deze e-mail) staat een protocol waaraan iedereen zich dient te houden.

Wandelen in tijden van crisis …
Het ommetje rondom het huis was leuk, maar na twintig varianten op dat blokje om, lonkt nu toch het avontuur. We zullen de hotspots nog wel even moeten mijden, maar de plekken en plaatsen waar de wandelgroepen van de sportwandelschool wandelen zijn goedgekeurd en prima te doen.

PROTOCOL

Wandelen in de 1,5 meter samenleving
Sportaanbieders zijn bezig met een gefaseerde en verantwoorde openstelling van de faciliteiten.

Naast de 1,5 meter maatregel zal de sport elke nieuwe stap baseren op de geldende adviezen van

het RIVM in samenhang met de maatregelen van de overheid. We vragen onze deelnemers de

richtlijnen uit dit protocol strak op te volgen in het belang van de volksgezondheid.

De wetenschap ondersteunt dat regelmatige lichaamsbeweging goed is voor zowel de fysieke als

mentale gezondheid. Daarnaast is voor volwassenen lichaamsbeweging essentieel voor een optimale

gezond “oud” zijn. Wij zetten ons daarom in om de sport weer op een verantwoorde wijze te

heropenen. Kernpunt hierin is dat de veiligheid en gezondheid van iedere deelnemer, vrijwilliger en trainer gewaarborgd is.

Wij kijken vanuit dat oogpunt intensief naar de mogelijkheden, die er binnen de maatregelen worden geboden en willen onze

vereniging met dit protocol ondersteunen in het aanbieden van een verantwoorde wandeltraining.

 • Social distancing vormt hierin de basis: zorgen voor een veilige afstand van ten minste 1,5 meter en zorgen dat er geen fysiek contact plaatsvindt.
 • Daarnaast worden aanvullende hygiënemaatregelen getroffen en wordt de bezoekersstroom strak gereguleerd.

Uitgangspunten aan de basis van social distancing buiten in de trainingslocaties zijn:

 1. Het creëren van een veilige omgeving voor alle wandelaars/trainers.
 2. De mogelijkheid bieden voor het beoefenen van de wandelsport.
 3. Het mogelijk maken van het naleven van de 1,5 meter maatregel.
 4. Het voorkomen van rechtstreeks fysiek contact. Bedoeld dan wel onbedoeld.
 5. Aanvullende hygiënemaatregelen.

Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen:

 Blijf thuis als je een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid,

loopneus, niezen, keelpijn, hoest, benauwdheid of koorts.

 Houd 1,5 meter afstand van iedere andere persoon buiten jouw huishouden (uitzondering

voor kinderen tot en met 12 jaar).

 Blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf de 38C°) en/of benauwdheidsklachten

heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten.

 Blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het coronavirus (COVID19).
Omdat je tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact.

 Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

 Ga voordat je naar de club vertrekt, thuis naar het toilet.

 Was voorafgaand aan je training je handen met zeep of desinfectans, minimaal 20 seconden.

 Was de handen met zeep of desinfectans als je handen vuil zijn; na het aanraken van

objecten waar veel mensen aanzitten (bijvoorbeeld deurknoppen); na een toiletbezoek; na

hoesten, niezen in de handen; na het snuiten van de neus.

 Vermijd het aanraken van je gezicht.

 Schud geen handen.

Socrates
Ga weer wandelen en Blijf wandelen, want wandelen is het beste medicijn zei Socrates.

In de Klassieke Oudheid werd hier al mee geëxperimenteerd door een filosoof uit Athene: Socrates.
Socrates nam zijn toehoorders mee uit wandelen langs de galerijen van het stadsplein.
Al wandelend, staand dus, zorgde Socrates er voor – door wat nu ‘motiverende gespreksvoering’ zou heten – dat zijn toehoorders tot het inzicht kwamen dat zij een of andere zaak anders moesten aanpakken dan zij tot dan toe hadden gedaan.

Alle wandeltijden staan onder rooster op de website.

http://www.sportwandelschool.nl/sportief-wandelen/

Met vriendelijke groeten en blijf gezond!

Het bestuur

——————————————

De Wandel4daagse Luxemburg en van Haarlem zijn geannuleerd vanwege de maatregelen betreffende het Corona virus.

ook is het Wandelweekend naar de Eifel in april is geannuleerd vanwege de maatregelen betreffende het Corona virus.

———————————

De laatste nieuwtjes
Theo Peerdeman gaat weer naar de wandel4daagse van Limburg (de Heuvelland4daagse). Dit jaar gaat Theo met de trein. Via de Sportwandelschool kunt u zich opgeven. Kijk in het linkermenu onder reizen en 5 daagse heuvelland 4daagse.

Er zijn nog meer reisjes te boeken.. Onder andere een weekend reis naar de Lieser. Veel wandelbootcampers schrijven daar voor in, omdat er enkele steile hellingen zijn te schechten.

En de Tocht om de Noord. zie in menu

———————————————————-

5 daagse busreis naar Schoorl om mee te doen aan de
3e w
andel4daagse “Schoorlse Duinen”

Met opstapplaatsen in de provincies Limburg, Brabant en Utrecht.
U kunt nu boeken voor deze 5daagse bus-hotel reis om aan de
wandel4daagse deel te nemen.
€ 450,00 pp. incl. 4 overnachtingen Hotel+hp met busreis v.v.
Download het informatie en aanmeldformulier.

Start op maandag 21 t/m donderdag 24 oktober.
De wandel4daagse valt in de Herfstvakantie van het noorden.

————————————————————————

In het linker menu onder reizen

Tocht om de Noord.

Wandelen in het Zwarte Woud.

Wandelen langs de Wilden Endert.

————————————————————————–

https://www.sportwandelschool.nl/wp-content/uploads/2015/09/Nieuwsbrief-zomer-najaar-2019-kleur.pdf
Sportwandelschool Hoorn/West-Friesland
Houtzaagmolen 50
1622 HG Hoorn
0229 - 239447
info@sportwandelschool.nl